Użytkowników online: 14
kulinaria
Składnik: cebula
Ilość kalorii:33g
Ilość białka: 1.2g
Ilość tłuszczy: 0.4g
Ilość węglowodanów: 6.1g
Wszystkie dane na 100 g


Krótki opis:
Łodyga : jest bardzo skrócona (tzw. piętka). Cebula wytwarza natomiast łodygę pozorną (zw. szyjką) będącą skupieniem liści. Liście : częścią jadalną cebuli są zgrubiałe pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) z dolnej części rośliny i nieco mniej popularne – zielone rurkowate liście szczypioru z górnej. Kwiaty : w drugim roku uprawy cebula wytwarza pędy kwiatostanowe wysokości 90-190 cm zakończone kulistymi baldachami zawierającymi 50-1000 kwiatów. Owoce : torebki zawierające zwykle 6 trójgraniastych czarnych pomarszczonych nasion (250-370 szt./g). Korzeń : cebula wytwarza wiązkowy system korzeniowy sięgający 30-40 cm. Roślina dwuletnia rzadziej bylina. Cebula zawiera enzym LFS który ulega przekształceniu w kwasy sulfonowe po zmieszaniu z aminokwasami zawartymi w cebuli, a następnie do sulfinu etylu, który wydzielony do powietrza, podrażnia śluzówkę oczu. Dlatego płaczemy przy krojeniu cebuli. Źródło: Wikipedia.pl

Wszystkie przepisy zawierające ten składnik:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER