Użytkowników online: 12
kulinaria
Składnik: margaryna
Ilość kalorii:747g
Ilość białka: 0g
Ilość tłuszczy: 83g
Ilość węglowodanów: 0g
Wszystkie dane na 100 g


Krótki opis:

Margaryna jest to produkt spożywczy należący do tłuszczów jadalnych. Wynalazł ją francuski chemik Hippolyte Mege Mouriés w roku 1869. Jest to emulsja tłuszczowo-wodna wytwarzana poprzez katalityczne uwodornienie płynnych olejów roślinnych (rzepakowego, sojowego, palmowego, arachidowego i innych). Zawartość tłuszczu w margarynie wynosi 40-80%. Jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu. W zależności od składu ma konsystencję miękką (dostępna w handlu w pojemnikach z tworzyw sztucznych) lub twardą (sprzedawana w kostkach).

Margaryna twarda stosowana jest jako tłuszcz do wyrobów kulinarnych (np. do smażenia i pieczenia), natomiast margaryna miękka jako tłuszcz do smarowania pieczywa (np. Rama). Te ostatnie wzbogacane są zwykle w witaminy A i D (nieobecne w olejach roślinnych). Margaryny miękkie, w przeciwieństwie do masła, nie twardnieją silnie w obniżonej temperaturze.

źródło: pl.wikipedia.org

Wszystkie przepisy zawierające ten składnik:


Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER