Użytkowników online: 12
kulinaria
Składnik: pietruszka
Ilość kalorii:61g
Ilość białka: 1.9g
Ilość tłuszczy: 0.4g
Ilość węglowodanów: 12.5g
Wszystkie dane na 100 g


Krótki opis:
Korzeń:Palowy, o funkcji spichrzowej, najczęściej barwy białej, o zwartym, twardym miąższu. Skład olejku eterycznego z korzeni jest prawie identyczny jak w przypadku liści. Korzeń jest jedną z części użytkowych rośliny.W gastronomii użytkowana jest najczęściej jako składnik zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu. Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach. Silnie pachnące liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw.

Wszystkie przepisy zawierające ten składnik:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER