Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Złociste faworki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 30
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
cukier 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
masło 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
olej według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sola, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wybić wałkiem (ok. 15 minut). Włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować cienko i radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm, przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
W szerokim rondlu rozgrzać olej i partiami usmażyć faworki na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku, układać na półmisku, posypując każdą porcję cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER