Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Bakaliowe trójkąciki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 2 sztuk
miód 200 gramów
masło 200 gramów
orzechy laskowe mielone 300 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
płatki migdałowe 50 gramów
orzechy laskowe 50 gramów
śmietana 8 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 300 gramów

Wykonanie:

Ciasto: z przesianej maki, masła, proszku, cukru i żółtek zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i ułożyć na dużej blasze, wyścielonej papierem do pieczenia.
Nadzienie: w rondlu podgrzewać 5 minut, mieszając, masło, miód, zmielone orzechy, kandyzowane skórki i śmietanę. Wymieszać z posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi, lekko ostudzić.
Masę bakaliową rozłożyć na cieście. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić
Zimne ciasto pokroić na kwadraty, a te przekroić po przekątnej. Brzegi trójkątów zanurzyć w płynnej polewie czekoladowej i poczekać, aż zastygnie.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER