Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Indyk nadziewany suszonymi owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
mieszanka suszonych owoców 450 gramów
bulion warzywny 500 mililitrów
jajka 2 sztuk
masło 200 gramów
bułka tarta 100 gramów
wino białe wytrawne 80 mililitrów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytego, osuszonego indyka natrzeć od wewnątrz i zewnątrz sola oraz pieprzem i wstawić na noc do lodówki.
Mieszankę suszonych owoców poszatkować, zalać winem i wstawić na 2h do lodówki. Oczyszczoną cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać odcedzoną mieszankę owoców, bułkę tartą, wbić jajka i całość wymieszać.
Nadzieniem nafaszerować indyka. Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć. Indyka natrzeć masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze 45 minut. W trakcie pieczenia polewać indyka bulionem warzywnym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER