Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Tiramisu

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
biszkopty podłużne (paczki) 2 sztuk
serek mascarpone 500 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
wino marsala 0,5 szklanek
napar mocnej kawy 0,75 szklanek
likier amaretto 0,25 szklanek
mąka 1 szczypta
kako 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę. Ubijać na parze, stopniowo dolewając marsale. Gdy krem zgęstnieje, przestać ogrzewać, ale dalej ubijać. gdy przestygnie, dodawać stopniowo serek.
Kawę wymieszać z likierem. W płaskim, prostokątnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów, nasączyć je połową kawy. na biszkoptach rozsmarować polowe kremu. Ułożyć kolejna warstwę biszkoptów, nasączyć kawą, rozsmarować pozostały krem, wyrównać. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Wykrawać kwadraty, wyjmować na talerz łopatka. Przed podaniem posypać przez sito kakao.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER