Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Brzoskwiniowy tort z waflami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
masło 60 gramów
mąka ziemniaczana 160 gramów
cukier 110 gramów
sól 1 szczypta
migdały mielone 160 gramów
bułka tarta 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
twarożek 450 gramów
likier jajeczny 200 mililitrów
śmietana kremowa 350 gramów
rurki waflowe według uznania
kakao według uznania

Wykonanie:

Utrzeć miękkie masło, 60g cukru i sól, dodając stopniowo po żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i migdałami. Na końcu delikatnie połączyć, łyżką, z piana ubita z białek. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyrównać. Piec 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Osączone brzoskwinie pokroić. Utrzeć twarożek z solą, sokiem brzoskwiniowym, 50g cukru 0oraz likierem. Połączyć z żelatyną. Ubić 200g schłodzonej śmietany i dodać do kremu. Krem nałożyć na brzeg tortu i ułożyć wafle. Pozostały krem wymieszać z brzoskwiniami i nałożyć na tort, wyrównać. Schłodzone 150g śmietany ubić, przełożyć do szprycy i kleksami oraz kakao i gwiazdkami z brzoskwiń ozdobić tort.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER