Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Indyk nadziewany

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kiełbaski cielęce surowe 180 gramów
zioła 4 łyżek stołowych
indyk wytrybowany 1 sztuk
szalotka 200 gramów
olej 3 łyżek stołowych
sok jabłkowy 350 mililitrów
bulion drobiowy 400 mililitrów
śmietana 5 łyżek stołowych
zagęstnik do sosów ciemny 3,5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wycisnąć zawartość kiełbasek i wymieszać z posiekanymi ziołami.
Natrzeć indyka w środku solą oraz pieprzem i napełnić nadzieniem z kiełbasek. Otwór spiąć wykałaczkami, a tuszkę obwiązać nicią kuchenną i oprószyć obficie solą oraz pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć indyka ze wszystkich stron, dodać oczyszczone, przekrojone na pół szalotki i krótko podsmażyć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 65 minut, często polewając połową bulionu wymieszanego z sokiem. Pieczeń wyjąć z brytfanny. Do sosu z pieczenia dodać śmietanę i pozostały bulion, doprowadzić do wrzenia i chwile gotować, mieszając. Sos zagęścić zagęstnikiem i doprawić do smaku. Indyka pokroić na porcje i polać sosem. Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER