Użytkowników online: 20
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
 

Jeśli kogoś interesuje architektura wnętrz wrocław to nie mógł lepiej trafić.

« Powrót  

Pieczone gęsie udka z knedlami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
udka gęsie 6 sztuk
szalotki 8 sztuk
drożdże 60 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 9 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
mąka 400 gramów
sos pieczeniowy 100 mililitrów
masło 4 łyżek stołowych
wino czerwone 30 mililitrów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone udka oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć w brytfannie. Wlać 400 ml wody i dodać obrane szalotki. Przykryć pokrywką i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka przewrócić na druga stronę i piec jeszcze ok. 60 minut, co 15 minut podlewając sosem. Uzupełniać wodę.
Drożdże i cukier rozprowadzić mlekiem i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, przesiana mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki. Dobrze wyrobić i na 45 minut pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 wałki. Oddzielnie zawinąć je w posmarowaną masłem folie aluminiowa, końce folii zawinąć. Włożyć do garnka z dużą ilością osolonej wody i gotować na wolnym ogniu ok. 35 minut.
Udka i szalotkę wyjąć z brytfanny i trzymać w ciepłym miejscu. Z powierzchni sosu z pieczenia zebrać tłuszcz, wlać sos pieczeniowy i wino wytrawne. Chwile gotować, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Dodać pokrojone na pół szalotki.
Ciasto na knedle wyjąć z folii, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na maśle. Gęsie udka podawać z knedlami i sosem oraz czerwoną kapustą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER