Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pieczone jabłka z marcepanem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłka 4 sztuk
marcepan 50 gramów
Amaretto 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
mąka 100 gramów
mleko 180 mililitrów
jajka 2 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
płatki migdałowe 30 gramów
margaryna 20 gramów
lody waniliowe 250 mililitrów
imbir w syropie 40 gramów
listki mięty według uznania

Wykonanie:

Umyć jabłka i wydrążyć gniazda nasienne. Marcepan pokroić, zagnieść z amaretto i napełnić wnętrza jabłek oraz ułożyć je w formie do zapiekania, a na wierzchu położyć cząstki masła. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Mleko wymieszać z przesiana mąkę, cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami na gładka masę i odstawić na 10 minut, a potem wymieszać z płatkami migdałowymi. Z ciasta usmażyć na margarynie 4 cienkie naleśniki. Na każdym położyć jabłko, naleśnik delikatnie zwinąć.
Lody rozpuścić. Powstały sos waniliowy wymieszać z pokrojonym drobno imbirem. Pieczone jabłka podawać z sosem, udekorowane listkami mięty.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER