Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Rolada w winnym sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 800 gramów
musztarda 4 łyżek deserowych
szynka surowa 6 plastry
estragon 1 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielske 0,5 łyżek deserowych
wino białe wytrawne 300 mililitrów
Borowiki 300 gramów
masło 2 łyżek stołowych
skorzonera czarna 720 gramów
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
śmietana 200 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso rozciąć na płat, natrzeć sola oraz pieprzem i posmarować polowa musztardy. Ułożyć plastry szynki, posypać posiekanym estragonem. Mięso zrolować i obwiązać nicią kuchenną oraz obsmażyć na oleju.
Oczyszczone cebule pokroić w kostkę i dodać do pieczeni razem z listkami laurowymi, zielem angielskim. Wlać wino i dusić mięso pod przykryciem ok. 90 minut na małym ogniu. Oczyszczone, drobno pokrojone grzyby smażyć na maśle 5 minut. Skorzonerę osączyć, dodać do grzybów i chwile smażyć. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i dodać posiekana natkę pietruszki. Wyjąc pieczeń i trzymać w cieple. Gęstą śmietanę wlać do sosu, gotować 2 minuty i przecedzić. Wymieszać z pozostałą musztardą. Roladę podawać z sosem, warzywami i ziemniakami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER