Użytkowników online: 44
kulinaria
« Powrót  

Ciasteczka z migdałami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 32
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 75 gramów
migdały mielone 75 gramów
mąka 175 gramów
cukier puder 120 gramów
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
masło 100 gramów
migdały 32 sztuk
konfitura malinowa 125 gramów
likier pomarańczowy 1,5 łyżek stołowych

Wykonanie:

Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przesiana mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, solą oraz 70g cukru, dodać jajko, masło rozpuszczona czekoladę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Migdały sparzyć i usunąć z nich skórkę. Z ciasta uformować 32 kulki o średnicy 3 cm. Ciasteczka rozłożyć na 2 blachach wyścielonych papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Na środku każdego zrobić zagłębienie. Podgrzać konfiturę, napełnić nią ciastka i ułożyć po migdale. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić.
Likier wymieszać z 50g cukru pudru. Lukrem napełnić woreczek foliowy, odciąć jeden róg i wycisnąć na ciasteczkach fantazyjne wzory.

Uwagi:

Masło można zastąpić margaryna, a likier sokiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER