Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Tiramisu bez kompromisu

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomarańcze 0,5 sztuk
laska wanilii 0,5 sztuk
kardamon 0,5 łyżek deserowych
laska cynamonu 0,5 sztuk
gwiazdka anyżu 1 sztuk
wino czerwone 0,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
cukier 75 gramów
serek mascaepone 250 gramów
biszkopty okrągłe 300 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
wiórki z czekolady 60 gramów

Wykonanie:

Poncz: pomarańcze wyszorować w goracej wodzie, obrać ze skórki i pokroic w cienkie paseczki. Skórkę z pomarańczy wrzucić do wina. Dodać miąższ z wanilii, cynamon, kardamon oraz gwiazdke anyżu i zagotować syrop. Odstawić na 30 minut, aż wszystkie składniki przejda zapachem.
Krem mascarpone: ubić żółtka z cukrem nad naczyniem z gotującą się wodą. W drugim naczyniu serek wymieszać z odrobina ponczu z przyprawami. Obie masy delikatnie połączyć.
Biszkopty lekko nasączyć w ponczu i ułożyć w foremce. Posmarować je kremem, a na nim ułożyć kolejna warstwę biszkoptów i kremu. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Podawać posypane kakao i wiórkami czekoladowymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER