Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Sernik bez pieczenia na bezowym spodzie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 1 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
białka 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
czekolada - tabliczka 1,5 porcja
serek homogenizowany 0,5 kilogramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
żółtka 5 sztuk
rodzynki 10 dekagramów
sok z pomarańczy 0,3 szklanek
żelatyna 3 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa w cukrze 3 łyżek stołowych
ajerkoniak 25 mililitrów

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, wsypując powoli 3/4 szkl. cukru. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć równą warstwę piany. Suszyć 1,5 godz, w piekarniku o temp. 100 st. C.
Rodzynki sparzyć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i serkiem. Dodać rodzynki i skórkę pomarańcza, oraz 1/4 tabliczki startej czekolady. Wymieszać.
Sok z pomarańczy podgrzać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić. Sok z żelatyną wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a potem połączyć z pozostałą masą.
Tabliczkę czekolady połamać na kawałki i stopić na parze. Bezę posmarować płynną czekoladą. Gdy stężeje, nałożyć na nią masę serową.
Wstawić do lodówki na 3 godziny, aż masa zastygnie. Po wyjęciu z tortownicy ozdobić likierem i wiórkami z czekolady.
Smacznego!

Autor: Angelcake23

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER