Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Imbirowe mięso z szafranowym ryżem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina 1 kilogramów
ryż 700 gramów
szczypiorek 0,5 pęczek
nitki szafranu według uznania
cukier 4 łyżek stołowych
olej sezamowy 4 łyżek stołowych
ocet winny 175 mililitrów
sos hoisin 1 szklanek
sos worcester 4 łyżek stołowych
tabasco według uznania
imbir (3 cm) 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyty szczypiorek pokroić wzdłuż na paski i zamoczyć w misce z lodowatą wodą. Kilka nitem szafranu włożyć do łyżki wrzątku i zostawić na 10 minut dla lepszego wybarwienia. Szafran włożyć do ryżu i gotować 20 minut, odcedzić i zawinąć w koc, by nie wystygł.
Wołowinę pokroić w paseczki, dodać cukier. W woku rozgrzać olej sezamowy i usmażyć na nim mięso. Przełożyć na talerz.
Do sosu pozostałym po smażeniu mięsa wlać ocet i odparować do ok. 4 łyżek. Dodać sos hoisin. Dolać worcester i kilka kropel tabasco. Dodać starty imbir i chwile pogotować. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Do sosu wrzucić mięso i podgrzać. Ryż przełożyć na duży półmisek. Na wierzchu ułożyć mięso i paseczki szczypiorku.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER