Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Tort orzechowy z gruszkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śmietana kremówka 500 mililitrów
czekolada biała 350 gramów
cukier 160 gramów
jajka 5 sztuk
masło 50 gramów
orzechy włoskie 150 gramów
mąka tortowa 150 gramów
cytryna 2 sztuk
gruszki 1 kilogramów
polewa do tortów jasna 1 sztuk
sok z gruszek 500 mililitrów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kuwertura pełnomleczna 30 gramów
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Śmietanę mocno podgrzać na małym ogniu, dodać połamana czekoladę i mieszając, rozpuścić. Przestudzoną wstawić na noc do lodówki.
Ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę. Masło stopić i ostudzić. 100g orzechów zmielić i wymieszać z 50g posiekanych orzechów. Przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz orzechy połączyć z masą jajeczną. Dodać płynne masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Obrane gruszki pokroić w ósemki i skropić sokiem wyciśniętym z cytryn. Wrzucić do rondla i zagotować, ostudzić. Wyjąć z rondelka, a sok zachować.
Śmietanę z czekoladą ubijać 0k. 5 minut. 4 ósemki gruszek pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Resztę gruszek pokroić w cienkie plastry.
Zimny biszkopt przekroić dwukrotnie. Spodni placek umieścić w tortownicy i posmarować 1/3 kremu. Na masę położyć ciasto i posmarować 1/3 kremu. Ułożyć wierzch ciasta i posmarować resztą kremu. Na nim ułożyć plasterki gruszek i wstawić na noc do lodówki.
Polewę do tortów przygotować wg przepisu na opakowaniu i polać nią gruszki. Kuwerturę czekoladowa stopić, wylać na blaszkę i po zastygnięciu zeskrobać nożem fantazyjne ruloniki. Udekorować nimi tort oraz połówkami orzecha.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER