Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Selerowa zupa krem z ziołami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
seler 700 gramów
masło 20 gramów
cebula 1 sztuk
rosół drobiowy 300 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
tymianek 1 gałązki
sól według uznania
mleko 200 mililitrów
masło 20 gramów
śmietana 150 mililitrów
natka pietruszki 0,5 pęczek

Wykonanie:

Oczyszczone 200g selera zetrzeć na tarce, z blanszować we wrzątku i odłożyć. Oczyszczone 500g selera pokroić w kostkę, udusić z posiekana cebulą na maśle, podlać rosołem, dodać listek laurowy oraz tymianek. Przykryć i gotować ok. 25 minut do miękkości. Wyjąć listek i tymianek. Seler zmiksować, dodać mleko oraz masło i wymieszać. Dolać śmietanę i posolić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać więcej mleka lub rosołu. Udekorować posiekaną natką pietruszki oraz z blanszowanym selerem.

Uwagi:

Krem selerowy można też udekorować bita śmietaną i czerwonym pieprzem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER