Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Łosoś w zalewie koperkowej

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet łososia 2 sztuk
koperek 2 pęczek
pieprz 1 łyżek stołowych
gorczyca 2 łyżek stołowych
sól gruboziarnista 80 gramów
cukier 80 gramów
musztarda 4 łyżek stołowych
miód 4 łyżek stołowych
sos tabasco według uznania
olej 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
koperek 0,25 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Zmiażdżone ziarenka gorczycy wymieszać z pieprzem, sola oraz cukrem. Umytego, osuszonego łososia obficie posypać mieszanką oraz posiekanym 1 pęczkiem koperku. Oba kawałki łososia złożyć ze sobą, włożyć do foliowego woreczka i ciasno zawinąć. Wydzielający się z ryby sok nie może wypłynąć. Tak przygotowana rybę ułożyć na deseczce. Druga deska obciążyć wierzch ryby i odstawić do lodówki. Następnego dnia obrócić rybę. Po 2 dniach wyjąc rybę z folii, opłukać i osuszyć. Posypać posiekanym koperkiem i pokroić ukośnie w bardzo cienkie plasterki.
Sos: musztardę, miód, olej, sos tabasco, sok z 1 cytryny oraz posiekany koperek (0,25 pęczka) wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z cebulą i pieczonymi ziemniakami.

Uwagi:

Sos można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER