Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Alpejski rarytas

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 30
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
cukier 150 gramów
laska wanilii 1 sztuk
Cynamon 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta
białka 1 sztuk
orzechy laskowe 150 gramów
mąka 200 gramów
konfitura z malin 150 gramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Utrzeć miękkie masło, cukier, miąższ wanilii, gałkę oraz cynamon na gładką masę. Ucierając, dodać białko i stopniowo zmielone orzechy wymieszane z mąką. Ciasto nałożyć do szprycy do dekoracji z okrągłą końcówką i wyciskać ciasteczka w kształcie rogalików na 2 blachy wyścielone papierem do pieczenia. Piec kolejno w 180 stopniach ok. 14 minut, na złoty kolor, ostudzić.
Podgrzaną konfiturę przetrzeć przez sito, jeszcze ciepłą konfiturą posmarować rogaliki i poskładać parami. Docisnąć i posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Konfiturę malinową można zastąpić musem śliwkowym lub jabłkowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: priogyplelolf

Data: 2011-02-01

Dzieki za ciekawy blog

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER