Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Minikeksiki z czekoladą i migdałami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 150 gramów
marcepan 200 gramów
masło 120 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
śmietana 150 gramów
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Czekoladę posiekać, a obrane ze skórki migdały pokroić w słupki.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć marcepan i ucierać razem z miękkim masłem, cukrem i sola na gładka masę. kolejno wbić jajka i dodać gęsta śmietanę oraz przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać czekoladę i migdały i wymieszać. Tłuszczem posmarować formę z 6 mini blaszkami (6 otworów po 150 ml pojemności lub 6 małych foremek) i lekko oprószyć tartą bułką. Napełnić ciastem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Przekroić na pół i posypać na wierzchu cukrem pudrem.

Uwagi:

Można podawać z bitą śmietaną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER