Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Kostki serowo-makowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 480 gramów
jajka 8 sztuk
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
masło 250 gramów
ser mielony 1 kilogramów
mleko 375 mililitrów
budyń waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sok z pomarańczy 1 sztuk
sól 1 szczypta
masa makowa 1 puszka
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Z przesianej maki, pokrojonego masła, 250g cukru, 2 jajek, proszku do pieczenia, cynamonu, cukru waniliowego oraz soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Pozostały cukier utrzeć z 6 żółtkami, serem, mlekiem, budyniem i sokiem z pomarańczy. Ubić na sztywno piane z 6 białek i delikatnie połączyć z masą serową.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, lekko podnieść brzegi. Wylać na nie masę serową i wyrównać. Rozłożyć na niej kleksy z gotowej masy makowej. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny placek pokroić w kwadraty i oprószyć na wierzchu cukrem pudrem.

Uwagi:

Masło można zastąpić margaryną.
Ciasto można podawać z bitą śmietaną posypaną kakao.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER