Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Makowiec na drożdżowym cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 18
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
drożdże 100 gramów
mleko 1,5 szklanek
masło 350 gramów
cukier 300 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
mak 500 gramów
cukier 300 gramów
białka 4 sztuk
masło 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
bakalie 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk

Wykonanie:

Masa makowa: mak zalać ciepłą wodą, mieszając, gotować 60 minut na małym ogniu. Osączony zmielić 2 razy, dodać 300g cukru, wymieszać i zmielić trzeci raz. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, posiekana skórkę pomarańczową, otartą skórkę z wyszorowanej cytryny, bakalie ( rodzynki, orzechy, migdały). Wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z piana ubitą na sztywno z 4 białek.
Ciasto: drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, odrobina ciepłego mleka i mąki, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Na parze ubić żółtka z cukrem na gęstą kremową masę. Resztą wrzącego mleka zaparzyć 1/5 mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka ubite z cukrem oraz szczyptę soli. Wyrobić rękoma ciasto. Gdy będzie gładkie, wlac do niego 350g stopione, letnie masło. Dodać cukier waniliowy i skórkę otartą z wyszorowanej cytryny. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić do ręki. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, to rozwałkować go na 2 prostokąty. Każdy posmarować masą makową. Zwinąć strucle, ułożyć na blachach i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Zimne makowce polać białym lukrem lub gorzka czekoladą i udekorować wg uznania.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER