Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Gołąbki z grzybami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kapusta włoska 1 sztuk
kasza jęczmienna 1 szklanek
bulion warzywny 3 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
grzyby suszone 50 gramów
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć kapustę do dużego garnka. Zalać wodą i lekko posolić, gotować na małym ogniu 10 minut. Wyjąc kapustę i oddzielić kolejno liście.
Opłukana kaszę zalać w rondlu 2 szklankami bulionu i gotować, mieszając, aż ziarna wchłoną płyn (ok. 10 minut). Namoczone wcześniej grzyby ugotować i drobno posiekać. Wywar z grzybów zachować.
Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby i dusić kilka minut. Dodać do kaszy, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Na rozłożony liść kapusty nałożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki.
Na dnie sporego płaskiego rondla ułożyć po 2-3 liście kapusty, na nich po układać gołąbki, nie więcej niż 2 warstwy - wtedy gołąbki się nie rozpadną i równo ugotują. Zalać je wywarem z grzybów, dodać szklankę bulionu oraz listek laurowy. Gotować ok. 35 minut na wolnym ogniu. Podawać na ciepło same albo z sosem grzybowym.
Sos: łyżkę mąki przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, wlać szklankę wywaru z gotowania gołąbków, zaprawić śmietaną, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

Uwagi:

Kapustę włoską można zastąpić białą, gotuje się ją dłużej, a kaszę jęczmienną - ryżem albo kaszą gryczaną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER