Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Korzenne śledzie z orzechami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filety śledziowe 500 gramów
mleko 2 szklanek
olej 1 szklanek
ocet balsamiczny 3 łyżek stołowych
goździki 6 sztuk
pieprz 10 ziarna
laska cynamonu 1 sztuk
pumpernikiel 2 sztuk
miód gryczany 3 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie 200 gramów
imbir (3 cm) 1 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Umyte śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Olej zagotować z octem, startym imbirem, pieprzem, goździkami i cynamonem, wystudzić. Wyjęte z mleka i opłukane filety ułożyć w misce i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Pasta: wymieszać pokruszone 2 kromki pumpernikla, posiekane orzechy, przyprawę do piernika, miód, sok z polowy cytryny i podgrzać.
Osączyć filety z oleju i obłożyć pastą korzenną. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Uwagi:

Korzeń imbiru można zastąpić imbirem w proszku. Śledzie można marynować nawet 2-3 dni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER