Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Sernik z morelami i galaretką

Opis:

Laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier 100 gramów
margaryna 120 gramów
żółtka 2 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowych
ser mielony 1 kilogramów
laska wanilii 0,5 sztuk
jajka 5 sztuk
cukier 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
morele 1 puszka
galaretka morelowa 2 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
budyń waniliowy 1 sztuk

Wykonanie:

Ciasto: z przesianej maki, 100g cukru, margaryny, 2 żółtek i skórki cytrynowej zagnieść gładkie ciasto. wstawić na 60 minut do lodówki.
Masa serowa: ser zmiksować z 5 żółtkami, proszkiem budyniowym, szklanką cukru, 2 łyżkami masła oraz z miąższem wydrążonym z rozkrojonej wanilii. Na koniec masę delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno z 7 białek ze szczyptą soli.
Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę serową i wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Morele osączyć, a syrop dopełnić do objętości 3 szklanek. Zagotować i rozpuścić w nim galaretki, wystudzić. Owoce pokroić w cząstki i ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przed podaniem sernik posypać wiórkami kokosowymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER