Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Klasyczne tiramisu

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żółtka 3 sztuk
cukier puder 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
serek maskarpone 500 gramów
napar kawy 1 szklanek
likier amaretto 4 łyżek stołowych
biszkopty podłużne 300 gramów
czekolada gorzka w proszku 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, wymieszać z serkiem.
Wystudzony mocny napar kawy wymieszać z likierem. W płynie zwilżać biszkopty i układać jeden obok drugiego w podłużnym naczyniu. Posmarować połowa kremu, a na wierzchy ułożyć drugą warstwę zwilżonych biszkoptów i rozsmarować resztę kremu. Wierzch deseru oprószyć czekoladą w proszku. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Uwagi:

Biało-czarną dekorację na deserze uzyska się, jeśli posypie się do najpierw cukrem pudrem, a potem oprószy czekoladą przez wycięty z kartonu szablon lub specjalną nakładkę, którą robi się wzorki na piance do cappuccino.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER