Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Ptysie z owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 180 gramów
sól 1 szczypta
jajka 5 sztuk
śmietana bita 2 szklanek
mandarynki w syropie 150 gramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Zagotować szklankę wody z solą. Do wrzącej dodać masło, a gdy się rozpuści, dodać przesianą mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie się gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku. Z ciasta łyżka formować ptysie i układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bita śmietaną i mandarynkami. Przykryć odciętą częścią i oprószyć cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER