Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Bezy z kremem waniliowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
białka 8 sztuk
cukier puder 400 gramów
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
oliwa według uznania
żółtka 4 sztuk
cukier 0,5 szklanek
śmietana 1 szklanek
laska wanilii 0,5 sztuk
masło 120 gramów
likier jajeczny 2 łyżek stołowych
skórka okrojona z cytryny według uznania

Wykonanie:

Białka ubić z sola na sztywna pianę. Ubijając, stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy. Blachę posmarować oliwą i przy pomocy szprycy wyciskać na nią bezy. Piec ok. 50 minut w 160 stopniach, w trakcie pieczenia lekko uchylić drzwiczki piekarnika.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem. Słodka śmietankę zagotować z przekrojona laska wanilii i gorącą wlewać do masy żółtkowej wstawionej do naczynia z gotująca się wodą. Ubijać, aż krem zgęstnieje, wystudzić. Połączyć z utartym na pianę masłem i likierem jajecznym.
Bezy przekrajać na pół i napełniać kremem. Podawać udekorowane skórka ze sparzonej cytryny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER