Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Cytrynowa tarta z bezą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 180 gramów
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
żółtka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowych
sok z cytryny 0,5 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
białka 3 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Z przesianej mąki, 180g masła, szczypty soli, 3 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jajka i żółtka roztrzepać w garnku, dodać szklankę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny oraz wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodać 2 łyżki masła i wymieszać.
Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczona formę do tart. Obłożyć kremem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Białka ubić z cukrem (5 łyżek) i szczyptą soli. Piane rozłożyć na kremie i piec jeszcze 12 minut w 160 stopniach. Przed wyjęciem zostawić na 10 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiach.

Uwagi:

Ciasto przed położeniem kremu cytrynowego można lekko podpiec, wtedy będzie bardziej kruche.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER