Użytkowników online: 47
kulinaria
« Powrót  

Paella z owocami morza

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryż arborio 1,5 szklanek
wywar z warzyw 3 szklanek
kurczak zamarynowany 200 gramów
krewetki różnego rodzju 200 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
fasolka szparagowa zielona 150 gramów
bób 150 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa extra vergine 80 mililitrów
szafran 1 szczypta
sól według uznania
cytryna 1 sztuk

Wykonanie:

Szafran namoczyć w małej ilości ciepłego wywaru. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni podgrzać 1/3 oliwy, dodać pokrojona w kostkę cebulę, posiekany czosnek i zeszklić. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni.
Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć pokrojona w paski paprykę, oczyszczona fasolkę i bób. Dodać ostatnia część oliwy, usmażyć ryz a warzywami, kurczakiem i owocami morza. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień i gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryz będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać 10 minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.
Na dnie paelli powinna powstać delikatna przy palonka, czyli ryż, w którym koncentruje się najwięcej smaku.

Uwagi:

Kurczak zamarynowany z oliwą, papryką, czosnkiem, sola i pieprzem.
Wywar z warzyw można zastąpić rosołem z kurczaka.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER