Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Ciasto na pierogi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
woda według uznania
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Do przesianej mąki dać szczyptę soli i powoli wlewać tyle letniej wody, wyrabiając, aby ciasto było miękkie, (jeśli jest za twarde dodać więcej wody) i łatwe do formowania. Gdy do ciasta wleje się 3-4 łyżki soku z cebuli, zyska charakterystyczny, ostry smaki. Jeśli dodać jajko albo oliwę lub stopione masło, będzie bardziej elastyczne.
Ciasto rozwałkowywać partiami na cienki placem. Szklanką wykrawać placuszki i na środku każdego łyżeczką nakładać taki farsz jaki się lubi, np. świeże wydrylowane wiśnie z łyżeczka cukru. Zlepiając palcami brzegi uformować zgrabne pierożki. Partiami kłaść je na lekko osolony wrzątek. Chwile pogotować na małym ogniu, bez przykrycia. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać na ciepło ze śmietaną, posypane cukrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER