Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Omlet czekoladowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 50 gramów
jajka 5 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
cukier puder 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
skórka z pomarańczy - otarta 1 łyżek deserowych
laska wanilii 0,5 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
bita śmietana według uznania
plasterki pomarańczy według uznania

Wykonanie:

Połamana czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka wymieszać z mlekiem, cukrem pudrem, przesiana mąka i rozpuszczona czekoladą. Doprawić do smaku skórka pomarańczową oraz starta laską wanilii. Na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z białek. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Włożyć połowę masy i smażyć na wolnym ogniu jak duży naleśnik po 3 minuty z każdej strony. W ten sam sposób usmażyć drugi omlet. Zsunąć na talerz i posmarować bitą śmietaną oraz obłożyć plasterkami owoców.

Uwagi:

Plasterki pomarańczy można zastąpić plasterkami bananów, kiwi, brzoskwiń.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER