Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Tort ananasowo-śmietanowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
mąka tortowa 50 gramów
migdały mielone 100 gramów
cukier puder 1 szklanek
śmietana kremówka 750 mililitrów
spirytus 25 mililitrów
cukier puder 0,5 szklanek
ananasy 1 puszka
żelatyna 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 50 gramów

Wykonanie:

6 żółtek, 1 jajko i 150g cukru pudru utrzeć na puch. Z białek ubić sztywną pianę, ubijając, wsypać resztę cukru pudru. Jeszcze chwile ubijać, po czym wyłożyć piane na masę żółtkową, dodać mączkę migdałową, przesiana mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach, na zloty kolor.
Krem: żelatynę wymieszać z 5 łyżkami gorącego soku ananasowego i wystudzić. Schłodzona śmietanę ubić, ubijając, stopniowo dodawać pół szklanki cukru pudru. Wlać żelatynę i alkohol, wymieszać.
Ananasy pokroić na kawałki, trochę zostawić do dekoracji.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 krążki. Na dolnym rozsmarować gruba warstwą trochę mniej niż połowę śmietany i ułożyć kawałki ananasa, przykryć drugim plackiem. Krążki ciasta można nasączyć sokiem ananasowym z dodatkiem spirytusu. Wierzch i boki tortu posmarować połowa pozostałej śmietany. Resztę włożyć do szprycy z rozetkowa końcówką i wycisnąć na wierzch tortu. Udekorować kawałkami ananasa. Boki tortu obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (posługując się szerokim nożem).

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER