Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pączki staropolskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka tortowa 1 kilogramów
drożdże 8 dekagramów
żółtka 7 sztuk
jajka 1 sztuk
cukier 0.5 szklanek
mleko 1.5 szklanek
skórka otarta z cytryn 2 sztuk
marmolada według uznania
wódka 100 gramów
masło 1 kostek
olej 2 łyżek stołowych
olej według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem ,łyżką cukru i łyżką mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić,całe jajo i żółtka ubić z cukrem,do mąki wlać wyrośnięty rozczyn i masę jajeczna.Zagniatać ciasto dodając stopione letnie masło,skórkę cytrynową i wódkę.Na koniec dodać olej i wyrabiać aż powstaną pęcherzyki powietrza.Odstawić do wyrośnięcia.Formować pączki wkładając w środek łyżkę konfitur poczekać aż pączki trochę podrosną.Smażyć w gorącym oleju ale na wolnym ogniu.Gotowe posypać cukrem pudrem.

Autor: doris_donia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER