Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Tarta cytrynowa II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
jajka 1 sztuk
cukier 100 gramów
masło 100 gramów
cytryna 2 sztuk
żelatyna 7 łyżek deserowych
żółtka 3 sztuk
sok jabłkowy 90 mililitrów
cukier 0,5 szklanek
śmietana kremowa 2 szklanek
cytryna kandyzowana według uznania
wiórki czekoladowe według uznania

Wykonanie:

Z przesianej mąki, cukru, masła i jajka zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepić średniej wielkości tortownicę, wyścieloną papierem do pieczenia. spód po nakłuwać widelcem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zetrzeć skórkę z polowy wyszorowanej cytryny, a z obu cytryn wycisnąć sok. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z sokiem jabłkowym oraz sokiem i skórką z cytryny. połączyć z ubita na sztywno śmietaną, a następnie z żelatyną. Krem wyłożyć na ciasto i stawić do lodówki na 2 h. Udekorować wiórkami czekoladowymi oraz plasterkami cytryny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER