Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Faszerowany schab

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1 kilogramów
pieczarki 250 gramów
cebula 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
parmezan 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
boczek wędzony 100 gramów
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
tymianek 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso natrzeć tymiankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym z sola. Wstawić pod przykryciem na 60 minut do lodówki. Następnie rozciąć mięso tak, aby powstał prostokątny płat i lekko rozbić.
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Oczyszczona cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć, aż cały płyn odparuje. Przestudzone grzyby wymieszać z bułka tartą, tartym parmezanem i posiekana natka pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Farsz równomiernie rozsmarować na płacie mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Ostrożnie zwinąć roladę, spiąć wykałaczkami lub mocno obwiązać nicią kuchenna. wierzch mięsa obłożyć cienkimi plasterkami wędzonego boczku. Roladę ułożyć w brytfance i podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, kilka krotnie polewając mięso małymi ilościami wody i wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń zawinąć w folię aluminiowa i odłożyć na kilka minut.
Sos z pieczeni przecedzić, zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i mieszając zagotować. Podawać jako sos do mięsa.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ewa_ma

Data: 2010-10-28

Domyslam się, że boczek w celu "nie wysuszenia" się schabu...

Autor: Shandis

Data: 2010-04-03

A co z boczkiem? Piecze się go z pieczenią, czy dodaje na koniec?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER