Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Marmurkowy sernik z blachy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
masło 175 gramów
cukier 475 gramów
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
jajka 9 sztuk
kakao 40 gramów
ser mielony 1,5 kilogramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
budyń waniliowy 3 sztuk
śmietana 250 gramów
kasza manna 6 łyżek stołowych
wiśnie kandyzowane według uznania
cukier według uznania

Wykonanie:

Z przesianej maki, 175g cukru, masła, soli oraz 1 żółtka zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Kakao rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Dobrze utrzeć 8 jaj, 300g cukru, cukier waniliowy, sok i skórkę otarta z wyszorowanej cytryny, ser mielony, gęsta śmietanę, budynie oraz kaszę manna. Połowę masy serowej wymieszać z rozpuszczonym kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dużą blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jasna masę serową, a na jej wierzchu rozłożyć kleksy z ciemnej masy. Za pomocą łyżki wykonać z nich marmurek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, ostudzić. Wiśnie kandyzowane obtoczyć w cukrze i na przemian: czerwone i zielone, układać na cieście. Sernik pokroić na kwadraty. Można podawać z bita śmietaną lub lodami waniliowymi.

Uwagi:

Wiśnie kandyzowane zielone i czerwone

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER