Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Bałkańska potrawka z wieprzowiny ze śliwkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 800 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
wino czerwone półwytrawne 1 szklanek
papryczka chili 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
goździki 2 sztuk
kora cynamonu - mały kawałek 1 sztuk
śliwki 400 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, oczyszczone, osuszone mięso pokroić w kostkę 3 x 3 cm i zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, oprószyć mąką solą oraz pieprzem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekana cebulę. Przełożyć do mięsa, wlać wino i dodać posiekana ostra papryczkę, rozdrobniony czosnek, goździki oraz kawałek cynamonu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Oczyszczone śliwki przekroić i wyjąc pestki, dodać do duszącego się mięsa. dusić jeszcze ok. 15 minut, aż śliwki staną się szkliste, ale nie rozgotowane.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER