Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Brioszki z truskawkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ciasto drożdżowe 400 gramów
jajka 1 sztuk
miód 100 mililitrów
śmietana 100 mililitrów
truskawki 300 gramów
masło 3 łyżek stołowych
cukier puder 6 łyżek stołowych
truskawki 8 sztuk

Wykonanie:

Chipsy: umytych osiem truskawek pokroić wzdłuż na cienkie paski i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, żeby się nie stykały. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. przechowywać w suchym miejscu.
Brioszka: ciasto drożdżowe pokroić na grube kromki i odciąć z nich skórkę. Potem kromki pokroić tak, by powstały kostki o boku długości 6 cm. Na wierzchu każdej kostki wydrążyć łyżką dołek.
Jajka ubić ze śmietaną i miodem i w tym namaczać kostki placka. Obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni maśle.
Oczyszczone truskawki większe pokroić w kostkę, inne na połówki, resztę na ćwiartki. Obsmażone brioszki ułożyć na talerzu, a wydrążone otwory napełnić truskawkami oraz udekorować świeżymi truskawkami i chipsami.

Uwagi:

ciasto drożdżowe -gotowe

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER