Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Czereśniowa zapiekanka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
twarożek 250 gramów
cukier 150 gramów
śmietana 200 mililitrów
jajka 4 sztuk
skórka z cytryny - otarta 2 sztuk
masło 100 gramów
melisa 1 gałązki
trawa cytrynowa 1 gałązki
czereśnie 300 gramów

Wykonanie:

Umyte czereśnie wydrylować. 7 łyżek masła roztopić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na białą gładka masę. Twarożek wymieszać ze śmietaną, dodać ubitą żółtka, roztopione masło, skórkę cytrynową, czereśnie, listki melisy i posiekana trawę cytrynową oraz ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 160 stopniach, ale tylko do momentu, aż wierzch ciasta nie za mocno się przyrumieni. Podawać schłodzone lub lekko ciepłe. Porcje nabierać bezpośrednio z naczynia, w którym ciasto zostało upieczone.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER