Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Porzeczkowiec

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały - mielone 150 gramów
mleko 0,5 litrów
porzeczki czerwone 0,5 kilogramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem, dodając po jajku. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i migdałami. Dolać tyle mleka, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Połowę ciasta wylać do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu ułożyć oczyszczone, osuszone porzeczki (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), pozostawiając ok. 1cm wolnego brzegu. Zalać pozostałym ciastem. piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto obficie oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązkami porzeczek.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER