Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka pychotka

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
margaryna 0,75 kostek
cukier puder 100 gramów
żółtka 3 sztuk
śmietana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
bułka tarta 1 łyżek stołowych
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
białka 3 sztuk
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, a potem pokroić jeszcze w plasterki. Podgrzewać na suchej teflonowej patelni, mieszając, aż lekko zmiękną i część wody odparuje. Wtedy dodać cukier i cukier waniliowy, nadal podgrzewać, póki jabłka zupełnie nie zmiękną i póki cała woda nie odparuje. Masę jabłkową wymieszać z cynamonem i ostudzić.
Ciasto: przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną, dodać cukier puder, szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. 1/3 porcji owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, pozostałe 2/3 tez owinąć w folię, ale włożyć do lodówki na 60 minut. Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, posypać łyżką bułki tartej, posmarować masą jabłeczną, a po wyrównaniu powierzchni - ubita z białek sztywną pianą. Ciasto z zamrażalki zetrzeć na grubych oczkach wprost na pianę. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach, na złoty kolor, wystudzić. Jeszcze ciepłą szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Jeśli jabłka trudno miękną, należy zmniejszyć gaz do minimum i przykryć garnek pokrywką, aby puściły sok, po czym odkryć i podgrzewając odparować. Nie należy podlewać jabłek wodą, bo szybko się rozgotują i trudno będzie tę wodę odparować.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: marszaba

Data: 2009-10-11

Wyśmienita,rozpływająca się w ustach szarlotka.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER