Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka francuska

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłka 600 gramów
masło 50 gramów
cukier 0,75 szklanek
Cynamon 0,75 łyżek deserowych
żółtka 3 sztuk
jajka 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
wódka 2 łyżek stołowych
masło 100 gramów

Wykonanie:

Ciasto: żółtka i jajka utrzeć z 0,75 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać porcjami mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wlać wódkę oraz stopione 100g masła.
Obrane jabłka pokroić w plasterki. 50g masła stopić dodać 0,75 szklanki cukru oraz cynamon, wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Włożyć jabłka i dusić 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na dnie tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Syrop gotować jeszcze 5 minut, a gdy zgęstnieje skropić jabłka. Na owoce wyłożyć ciasto i piec 45 minut w 190 stopniach. Podawać na ciepło.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER