Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Ciasto toffi z czerwoną porzeczką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
mąka 0,5 szklanek
cukier 0,5 szklanek
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
śmietana kremówka 0,5 litrów
Śmietan-fix 2 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
masło 0,5 kostek
biszkopty okrągłe 200 gramów
porzeczka czerwona 200 gramów
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuk
napar kawowy 0,5 szklanek

Wykonanie:

Ubić białka na sztywno, dodając stopniowo cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyrównać. piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor.
Puszkę z mlekiem zalać wodą i gotować na małym ogniu 3 godziny. Schłodzony karmel utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na zimny biszkopt, a na kremie ułożyć biszkopty i skropić je naparem kawowym. Śmietanę ubić z zagęszczaczem i cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać z oczyszczoną porzeczką i wyłożyć na biszkopty. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER