Użytkowników online: 33
kulinaria
« Powrót  

Tort morelowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 14
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
margaryna 100 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
dżem morelowy 1 szklanek
śmietana kremówka 0,5 szklanek
galaretka morelowa 2 sztuk
morele według uznania

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut5 do lodówki. Rozwałkować i ułożyć w średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. piec ok. 45 minut w 180 stopniach, na jasno złoty kolor. Zimne ciasto podzielić na 2 placki. (Można tez oddzielnie upiec 2 placki.)
Galaretkę przygotować w połowie gorącej wody (połowę z tego co pisze na opakowaniu), ostudzoną połączyć z dżemem i odstawić do stężenia. Na jeden płat ciasta wyłożyć połowę masy, przykryć drugim płatem. Pozostałą tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzona śmietanę ubić i udekorować tort śmietaną oraz cząstkami moreli.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER