Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Makowiec z porzeczkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 125 gramów
ciastka maślane 150 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
porzeczki czerwone 500 gramów
serek śmietankowy 400 gramów
śmietana 300 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
masa makowa 250 gramów
cukier puder 2 łyżek deserowych

Wykonanie:

Ciastka włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem. Spód średniej tortownicy posmarować masłem, a pozostałe masło wymieszać z pokruszonymi ciastkami i rozłożyć na spodzie, docisnąć dłońmi.Owoce oczyścić, odłożyć 3-4 gałązki porzeczek. Żółtka utrzeć na gładki krem z 75g cukru oraz cukrem waniliowym.. Dodać serek, kwaśną śmietanę, budyń, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Wsypać masę makową i 2/3 porzeczek. Białka ubić na sztywno, połączyć z 25g cukru i wlać do masy. Krem nałożyć na pokruszone ciastka. Posypać porzeczkami i piec 60 minut w 175 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER