Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Torcik owocowy z bezą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
margaryna 130 gramów
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 175 gramów
mleko 8 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
porzeczki czerwone 300 gramów
jeżyny 250 gramów
sok wiśniowy 100 mililitrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
konfitura morelowa 50 gramów

Wykonanie:

Margarynę, 125g cukru, sól i cukier waniliowy utrzeć na gładki krem, dodać kolejno do masy 3 żółtka i 1 jajko. Dodawać do masy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach.
Wymieszać 4 łyżki soku z maka ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, połączyć z wymieszana mąką ziemniaczaną, dodać oczyszczone owoce, wymieszać. Masę tę rozsmarować na spodzie ciasta. Ubić na sztywno białka , wsypując 125g cukru. Bezę nałożyć na ciasto. Piec je jeszcze 15 minut w 175 stopniach. Ostudzić w tortownicy.
Uprażyć migdały na suchej patelni. Podgrzana konfiturę przetrzeć przez sitko i posmarować brzegi tortu wyjętego z blachy, i obsypać płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekorować pozostałymi owocami.

Uwagi:

Sok wiśniowy można zastąpić sokiem jabłkowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER