Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Rolada porzeczkowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
mąka 125 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
porzeczki czerwone 250 gramów
borówki 250 gramów
żelatyna 1 łyżek stołowych
twarożek 500 gramów
śmietana kremówka 250 gramów
cytryna 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
paseczki skórki z cytryny według uznania

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, wsypując pod koniec 100g cukru. Kolejno dodawać żółtka. Przesiać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Przełożyć na dużą blachę wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na jasno złoty kolor. Biszkopt przełożyć na wilgotna ściereczkę i przykryć drugą wilgotną ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Owoce oczyścić i osączyć. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Twaróg utrzeć ze 100g cukru, sokiem i skórką startą z cytryny. Połączyć z żelatyną rozpuszczoną na ogniu. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać. Masę serową rozsmarować na biszkopcie, a na niej rozłożyć równomiernie owoce. Placek zrolować za pomocą drugiej ściereczki, zaczynając od dłuższego boku. Wstawić na 3h do lodówki. Na wierzchu posypać roladę cukrem pudrem i pokroić na 10 porcji. każdy kawałek udekorować gałązką porzeczek, borówkami oraz paseczkami skórki cytrynowej.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER