Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Jogurtowy tort pod puszystą pierzynką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka 80 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
skórka z pomarańczy - otarta 1 sztuk
mleko 3 łyżek stołowych
truskawki 600 gramów
galaretka malinowa 1 sztuk
sok z pomarańczy 200 mililitrów
śmietana kremówka 200 gramów
Śmietan-fix 1 sztuk
krem cytrynowy(na 300ml wody i 150g jog.) 2 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
listki melisy według uznania

Wykonanie:

Ciasto: jajka, 80g cukru, 1 cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysta masę. Dodawać do masy mąkę wymieszana z proszkiem, otarta skórkę pomarańczowa na przemian z mlekiem. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach na jasno złoty kolor. ostudzić.
Oczyszczone 400g truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Galaretkę wymieszać z 75ml wody i 70 g cukru. Zagotować pół szklanki wody z sokiem pomarańczowym, dodać rozpuszczona galaretkę i znów zagotować. Wrzucić kawałki truskawek. Przestudzona masę rozłożyć na spodzie ciasta. Schłodzić w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i 1 cukier waniliowy. Wymieszać 300 ml wody z kremem cytrynowym i ubić. Dodać jogurt oraz porcjami bita śmietanę. Nałożyć krem i schłodzić.
Wyjąć tort z blachy. Oczyścić 200g truskawek, pokroić na połówki i nałożyć na wierzch tortu. Udekorować tort plasterkami pomarańczy i listkami melisy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER